Räntans gårds blogg

facebook

För att ta del av fler inlägg från verksamheten och gårdens vardag hänvisar vi till facebooksidan @rantansgard eller @rantanssmabalar om det gäller foder. 

 

Skogsmullar

Idag passade vi på att vara i skogen. Vädret var fantastiskt, och den hade så mycket att erbjuda i form av svampar av olika slag, bär, frisk luft, lugn o ro, skogsröjare, promenad, lunch över öppen eld och kaffekopp bredvid havrefältet. 

Imorgon kan vi koka lingonsylt och smaka på svampen till lunch. Mmmm!

 

 

  

  

 

 

 

Sommarluff i Radio

En av de bästa kvalitetssäkringarna är deltagarnas egna berättelser! Idag hade jag förmånen att få dela Grön Arenakonceptet med folket via Radio P4 Värmland, och till min hjälp och glädje följde en av deltagarna med. Jag har länkat radioklippet under rubriken GrönArena/målgrupp och kvalitetsarbete. Lyssna gärna!

 

Elin

 

Grön Arena på byn :)

Fåren med sina lamm har sedan ett par veckor mumsat på grönbetet efter att stängslet sågs över efter vintern. Kossorna gjorde några kluriga hopp när även de förstod att de fick fortsätta över till den grönare sidan. Skönt att se!

flasklamm    

 

 

Så var det idag dags för den årliga bondemarknaden i Vike. En av nyheterna för i år var att vi var med och visade lite av vad grön arena på Räntan kan innebära. Det var roligt! Varmt, men kul. 

Verksamheten har drivit upp plantor som vi kunde sälja. Lammskinn, ull, tovade figurer och ved var sådant som fick gestalta några av de olika sysslorna. Barnen fick tova in sin egen sten i ull, det var uppskattat, men mest sucsé gjorde ändå Max och Madde som fick böka lite ny mark idag. 

 

 

 

Och det var glada grisar som fick sommarhagen som belöning när vi kom hem.

 

Öppen gård 21 maj

Så kom dagen vi förberett oss för i flera dagar, ja veckor. Alla verksamma Grön Arenagårdar i Värmland höll sina gårdar öppna idag några timmar för att visa verksamheten och göra Grön Arena mera känt bland folk och enheter. 

TACK alla besökare som kom till oss på Räntan! 

 

bullförberedelser  Fikastund

 

Närmare 50 personer kom till Räntans gård under dagen. Under veckan har vi förberett oss tillsammans med deltagarna bland annat med att städa i djurstallen och på gårdsplanen, och att baka bullar och rabarbergrottor till fikat inte minst! På uteplatsen satt vi och fikade eller åt korv samtidigt som djuren gick på grönbetet intill.

 

fårsläpp 

 

Tillslut kom även fåren på plats. Ett fårsläpp som tog lite längre tid än beräknat då ett gäng lamm inte förstod grejen med att byta hage. Men skam den som ger sig. Nu är alla på plats i sommarhagen, och nöjda med det :)

 

betraktelse

kycklingmaskin

 

Populärt var så klart äggkläckningsmaskinen där det dagen till ära kläcktes ägg till betraktelse och glädje för stora som små.

 

ny kyckling  nya kycklingar

 

Så en tur med traktorkärran. 

 

traktor

 

Några tyckte det var roligt att sitta på stillastående fordon också, eller varför inte testa tvillinggungan, ett tidigare projekt som deltagare på gården varit med och satt ihop.

 

brum brum   tvillinggunga

 

Utöver detta kunde besökaren sitta ner i det mysiga timmerhuset och ta del av ett bildspel om Grön Arena och verksamheten på gården. De kunde även testa på att hantera gårdens egna ull, och många tovade in en sten och fick med sig hem.

Tack för idag!